Van Voor en door ...Vliegvissers !!!

Weer een waar gebeurd verhaal.

Lekka-Lekka, Fischie-Fischie.

Na in het V.N.V.blad gelezen te hebben over het riviertje ”de Wied “ in Duitsland bij Waldbreitbach,

dacht ik , dat is wat voor mij en mijn vrouw, kan ik zo nu en dan vissen en toch lekker vakantie houden. De omgeving verkennen c.q. bezichtigen met mijn vrouw . Ja , de omgeving was en is er mooi ,je kan er leuk fietsen en wandelen als je van klimmen houd, als je eenmaal boven bent , ga je vanzelf het hele eind weer naar beneden.

Maar oke´ HIER IS MIJN VIS DAGBOEK. van de ervaringen die ik deze vakantie heb opgedaan. 1 e dag, vertrek ± 10.00 uit Medemblik. en na 4 ½ uur rijden kwam ik in Waldbreitbach aan, bij de camping aangekomen , het was een mooie grote camping,gingen wij naar de receptie, maar deze was gesloten . Ze moesten volgens de openingstijden ,aanwezig zijn maar er was een feest 90 jarig bestaan van de brandweer , morgen om 11.00 zijn ze aanwezig zei een lokale inwoner tegen ons. Ik dacht gèèn probleem, gewoon mijn spullen installeren en een vergunningkje halen. Het kampeerterrein was bijna leeg en het riviertje stroomde er mooi meanderend langs heen. Ik dacht die is mooi voor mij alleen.

Na mijn auto en mijn spullen aan de waterkant geïnstalleerd te hebben, ging ik naar het riviertje kijken. Komt er een “ GEESTVERWANT” naar me toe lopen, een Hollander. Vissen ?? zei die, ja ,vissen zei ik. Ook het V.N.V. blad gelezen zeker ?Ik zei eerlijk ,ja inderdaad en het leek me wel wat. Oh ,zei hij . Ik zei , wat Oh, dat merk je nog wel , zei hij.

 

Wij stelden ons aan elkaar voor. Van wat voor een vereniging en zo . De Man, zou wat nader bleek mijn vakantie vismaat worden. Hij heette Jan Hacquebard ( op zijn Haags uitgesproken Jan Hakkebar ),. ex. hengelsport winkelier in vliegspullen uit wassenaar .Vliegvissers kennen hem wel van de FLY-FAIR. e.d. . Jan is nu lid van de L.V.V.Hackleplayers uit Leiden . Ik dacht ik zit gebakken, die kan me wel wat informatie geven. Waar kan ik mijn vergunningkje halen , Jan ? Op het stadhuis als vlug bent haal je het nog wel .Dus ik als een speer op de fiets naar het stadhuis, kom ik daar zegt die ambtenaar morgen terug komen want er is feest, morgen ben je de eerste , shit oke’ , ik weer terug en na het eten , toch even een hengeltje uitgooien, dan maar zonder vergunning.

 

Zogezegd , zo gedaan en daar stond ik dan met mijn tweetje , Jan zei heee’!! !!stroper zonder vergunning vissen en dan nog in het bestuur zitten ook, hij had gelijk . Ik schaamde me een beetje, maar ik vergoelijkte me , door te stellen , allemaal hebben ze groot feest en de politie is ook op het feest dus waarom mag ik ook geen feest hebben . Na enkele minuscule kleine visjes gevangen te hebben , alvertjes , kopvoorntjes en 1 klein bronforelletje , alles de grootte van ± 8 cm stopte ik met vissen, na een lekkere borreltje genomen te hebben nokte ik af.

2 e dag. Het was mooi weer ,vroeg opgestaan water verkennen en vergunningkje halen . Een maand vergunning van 47.- mark gekocht , anders kun je niet krijgen in de maand Juni dit is zèèr goedkoop . Jan en ik raakte aan de praat en hij zei verderop buiten de camping zijn hele mooie stukken ,zullen wij daar heen gaan , ik zei oké misschien vangen we dan grotere vissen .

De fietsen werden gepakt , hond en hengel mee en de bospaden doorrijden tot we op de bewuste plekken aangekomen waren , waar we wilden gaan vissen , na de hele middag het riviertje afgestruind te hebben , resultaat Jan 1 alver en ik 1 kopvoorntje , liepen wij nog een stukje stroomopwaarts , totdat wij haast struikelden over een jong kalfje , een stiertje ,het beest was enkele weken oud , wij keken in het rond en zagen geen enkele koe lopen .

 

Het beestje was behoorlijk mager , dus zei ik tegen Jan wat doen we nou, dat beest gaat kapot zo . Laten we de boer opzoeken ik pakte het stiertje onder mijn arm en we liepen gezamenlijk richting fietspad het leek wel “Rawhide” zien wij een jonge vrouw aan komen fietsen , ik zeg tegen Jan die weet misschien wel waar die boer woont .Ik begint te schreeuwen om aandacht te trekken van Oehoe ,hela, hola fraulein joehoe . Die Frau schreeuwt zuruck Stelletje ouwe viezeriken geh weg oder ich ruf die polizei an . Ik zei tegen Jan , nou moeten we oppassen anders worden we opgepakt voor potloodventers of zo.

Uiteindelijk om het verhaal kort te maken vonden wij “ der bauer” de man was zeer blij , hij was het beest al 3 dagen aan het zoeken . Op de camping terug gekomen vertelden wij over onze goede daad aan de vrouwen, hadden we toch nog iets nuttigs gedaan .Wij zaten nog wat na te filosoferen over hoe het kwam dat er geen grote vis te vangen was, toen de camping inmiddels helemaal volgelopen was met kampeerders ,caravans, campers en tenten .

Wat bleek het was een vrije dag voor de Duitsers die donderdag hadden ze de zogenaamde “vroomdag” dus langweekend voor onze oosterburen , nog even nazitten en slapen.

 

3 e dag , Ik word wakker van lawaai en keek naar buiten ik schrok me te pletter een massale vispartij allemaal mannen en kinderen met op zeehengels lijkende stokken met werpmolens en ballen lood , maïs , maden en wormen veel voeren en vis vangen en alles word afgemaakt het lijken wel groningerzakvissers , totdat mijn Duitse buurman ( ik was inmiddels mijn bed uit gesneld) beet kreeg hij slaat zijn zeehengel aan , helemaal krom , ik zeg vast aan de grond zeker , nèè vis .

Vangt hij een kopvoorn van bijna 50 cm. slingert hem op de kant pakt zijn visdoder en wil hem een klap geven  Ik zei, ho !! stop. Ik zei , waarom maak je ze dood , hij zei tegen mij Lekka , Lekka -Fischie - Fischie tegelijk met zijn hand bij zijn hoofd zwaaiend .Nou had ik we eens van Pinda,Pinda,Lekka,Lekka gehoord dat waren Chinezen die na de oorlog met pinda `s over de perrons in het station liepen om wat bij te verdienen .

 

Dus dacht ik rare Chinezen die Duitsers en ´s avonds stonk de hele camping naar de barbecue en de vis en wij ,Jan en ik stonden daar als enigen met onze vliegenhengel daar meewarig naar te kijken .

Komt er een klein jongetje naar ons toe met 2 maïskorrels , hij zegt als jullie die er nu aan doen kunnen jullie ook een visje vangen .

Nou heb ik beslist geen hekel aan kinderen , maar als ik een visdoder gehad had . Denk ik , dat ik ook wat op de barbecue gehad had , dat was dan beslist geen vis geweest.

Na een lichte afkoelings periode , zei ik tegen Jan , nou weet ik hoe het komt , dat er geen pukkel meer te vangen is de vissen die er nog in zitten die zijn gedresseerd van het voeren en de rest wordt er massaal uitgevangen , de Belgen hebben de naam maar onze oosterburen kunnen er ook wat van.

 

Nou begreep ik ook waarom in de maand Juni allèèn een maandvergunning uit gegeven werd . Na Juni werd / en word er niets meer gevangen alles word in 1 maand massaal weg gevangen . Bedroefd ging ik weer slapen .

4 e dag. Rampzalig ,regen, regen en nog eens regen en ik begon er aan te denken om maar naar huis te gaan.

De auteur van het verhaal in het V.N.V.blad heeft of zeer veel geluk gehad of heeft aan de stamtafel gezeten waar mooie verhalen verteld worden . Dan toch maar liever naar de Sieg of de Kyll.

 

een FLY-OUTER.

 

Flyout Nederland.

FlyOut het begin.

Inleiding Vliegvissen.

Zeeforel Funen.

Lekka Fischie.

Waar gebeurt 1.

Waar gebeurt 2.

Ierland.

Zeeforel Denemarken.

ijsselmeerhaai.

Worm of Brood.

Nagold 2010.

bosnie 2011.

EK Zweden 2014.