Van Voor en door ...Vliegvissers !!!
Flyout Nederland.

FlyOut het begin.

Inleiding Vliegvissen.

Zeeforel Funen.

Lekka Fischie.

Waar gebeurt 1.

Waar gebeurt 2.

Ierland.

Zeeforel Denemarken.

ijsselmeerhaai.

Worm of Brood.

Nagold 2010.

bosnie 2011.

EK Zweden 2014.

Nagold 2010

 

In de altijd durende zoektocht naar goed viswater zijn ondergetekende en Rene Koops door de grote organisator van Fly Out Sieme Grootemaat benadert om op zoek te gaan naar een goede rivier in Duitsland met de afspraak dat er een flinke donatie van de penningmeester komt zijn we op zoek gegaan naar een goede rivier in het zwarte woud.

 

Het is na veel wikken en wegen en diverse onderzoeken de Nagold geworden, omdat een strakke planning ons op het lijf is geschreven is na 3 dagen alles geregeld het hotel was nog een klein probleempje omdat het door de pachter van het water aangewezen hotel vol was.

Donderdag ochtend om 3 uur in de Benz en op pad in Duitsland.

Wel wat last van bumperklevers voor ons maar de reis verloopt voorspoedig en om ongeveer 09.15 uur rijden we een regenachtig Bad Liebenzell binnen even zoeken naar het hotel.

 

Door het fantastische reserveringssysteem van Waldhotel post dat in verbinding staat met zijn site hebben wij een reservering waar de hotelier niets van af weet. Hij raadt ons aan om meteen rechtsomkeert te maken omdat vissen kansloos is als het regent, tenzij we vissen met dynamiet, altijd leuk als de plaatselijke bevolking je even een hart onder de riem steekt.

Met het antwoord dat wij elektrisch vissen geeft hij ons de kamer met het mooiste uitzicht geeft op de regenwolken die in het dal hangen.

Na het inchecken richting het toerist informatie centrum dat naast de rivier ligt. Wel even slikken als je een bruine streep door het dorp ziet lopen, en het feit dat er bomen en struiken met de stroming meekomen beurt ons ook al niet op. Bij de toeristen info blijkt dat ik mijn staatsvergunning niet kan verlengen omdat ik een buitenlander ben.

Een nieuwe aanvragen kan een paar deuren verderop.

Na enig wachten komt de juiste mevrouw naar beneden en kan het grote verlengen beginnen (conclusie de vergunning is er ook niet goedkoper op geworden).

 

Met de juiste staatsvergunning op zak kan de juiste lokale vergunning worden geregeld, we spreken af om eerst alleen voor de vrijdag een vergunning te nemen en als alles goed gaat de zaterdag en zondagse vergunning de dag erna op te halen (dit vanwege alle opbeurende verhalen) Na het lezen van de voorwaarden op de

vergunning en bestuderen van de bijgeleverde kaarten vissen we vandaag in zone 1, een mooi natuurlijk stuk buiten bad Liebenzell.
Even een cappuccino en koekje genuttigd en klaar om even flink uitgeregend te worden.

Gedurende de dag behoorlijk variabel weer gehad van motregen tot complete stortbuien en alles daar tussenin.

Nadat we het dorp uitgereden zijn op zoek naar de juiste zijweg, komen we uit bij een mooie stuw en kleine waterval.

Er mag gewaad worden en worden gevist met een droge of natte vlieg. Het geluk is met ons want tijdens het omkleden is er motregen. Hengel opgetuigd en klaar om te vissen.

Afgesproken wordt dat Rene de rechterzijde vist en ik de linker dus even naar de overkant lopen door de rivier, dat valt nog flink tegen en sta na 2 stappen tot mijn heupen in het kolkende water.

Nog geholpen door de enorme rotsblokken in de stroom kom ik na ongeveer 5 minuten

aan bij de overkant.

Toch al gauw 15 meter afgelegd. We vissen stroomopwaarts.

Ik kan door de dichte begroeiing nauwelijks vissen (de brandnetels kwamen tot onder je oksels) maar krijg na wat geklooi toch mijn vliegen in het water.

Na 20 minuten resultaat bij Koops, een mooie forel direct uit de hoofdstroom.

Ondertussen begin ik te vissen langs een wierbed en na een paar worpen denk ik toch regelmatig beet te hebben maar door de stroming is dat moeilijk te verzilveren in vis, de aanhouder wint en begin nu ook af en toe een visje te vangen.

Voornamelijk regenbogen tussen de 15 en 35 cm maar na ongeveer een uur de eerste beekforel niet groot maar het begin is er.

Na een paar uur vissen en stroomafwaarts de rivier te volgen is het tijd voor de inwendige mens en tijd voor een broodje in de plaatselijke Stube, waar de lokalen al aan een biertje zitten. Even de spullen uitwringen en plaats nemen onder het afdak dat gelukkig waterdicht is. We besluiten de avond sessie aan het einde van het 3,5 km lange traject te vissen, op het punt waar de kaart een parkeerplaats aangeeft. Hier is de rivier behoorlijk snel, pools en stroomversnellingen wisselen elkaar af. Als de avond valt vangen we toch een paar behoorlijke forellen en vlagzalmen. De volgende ochtend om 9 uur ontbijt waar onze favoriete hotelier ons al lachend staat op te wachten: koffie?

 

Graag! Prima Frühstückje en wij kunnen er weer tegenaan.

 

De uitbater is op dat moment totaal de weg kwijt en denkt nu echt dat we elektrisch vissen

Hij heeft nog nooit gasten gehad die met regen iets vingen en wij hadden er 35 om 50 exemplaren. Als we buiten komen regent het niet langer en is de lucht iets minder grijs.

Op naar het toeristen bureau voor de nieuwe vergunningen voor zaterdag en zondag, er wordt ons verteld dat na 2 dagen de rivier weer helder wordt en weer de juiste waterstand heeft.

Na deze te hebben opgehaald blijkt dat we zaterdag deel 2 hebben: het stuk door het dorp.

Er is nog een 3e stuk voor inwoners, op het kaartje staat dat je kan parkeren aan het einde van het traject; omkleden terwijl het droog is een nieuwe ervaring, om het af te leren nog een buitje tegen het stof.

Na een paar minuten bij de rivier aangekomen is deze nog bruiner dan gisteren, vlug mijn wetsuit van bertje aangetrokken en ik begin met vissen vlak onder de kant tegen de stenen.

Met resultaat: gedurende de dag klaart het weer al meer op en zien we zelfs stukjes blauwe lucht. In de middag breekt zelfs de zon door, de rivier zakt langzaam naar een beter niveau en wordt ook wat helderder.

De vangsten nemen hierdoor ook toe en er kan op zicht worden gevist, mijn favoriete visserij.

De ene na de andere vis grijpt onze nymphen, het is een feestje!

Rene komt er na een flink aantal missers achter dat een haak met haakbocht meer resultaat geeft! Aangekomen in het dorp een koffie drinken en langzaam terug lopen naar de auto.

Op alle hotspots nog even proberen nu het avond is. Nu het begint te schemeren komt de vis echt los, het water kookt gewoon van de stijgende vis: je ziet meer dan 10 vissen per m2 stijgen op allerhande insekten. Van groot tot klein, wat je ook aan droge vliegen er tussen gooit, deze pakken ze moeizaam.

Later krijgen we te horen dat ze dan het beste azen op witte natte vliegen (Zu Hause misschien). Om 10 uur gestopt met vissen, alleen nog een adresje vinden om te eten. In Frankrijk en Italië geen probleem, maar in Duitsland is alles om 10 uur toch gesloten. Op een gegeven moment langs een klein restaurantje en deze is nog open, prima spareribs, bier en sla en bovendien niet duur: je blijft Nederlander!

Zondag weer deel 1, het water is mooi en helder aan het worden we kunnen vissen tot 15.00 uur. De vis is nu iets minder gretig en wat schuwer.

 

Gedurende de dag blijkt het de nationale vlootdagen te zijn, de ene na de andere kano komt voorbij. We blijven vangen, maar na ongeveer 40 vaartuigen is toch de lol er een beetje af. In de grote pools en hoofdstromen vangen we nu een paar hele mooie forellen.

Op de weg terug naar de auto krijgen we controle van de altijd vriendelijke meneer Rebmann, die onze vergunningen controleert die we bij hem hebben besteld.

Na een praatje ziet hij dat we met 2 nymphen vissen terwijl er maar 1 is toegestaan en dat staat duidelijk in de vergunning volgens hem. Wij vertellen hem dat we de vergunning goed hebben doorgelezen maar dit niet hebben kunnen vinden. Het blijkt een klein verschilletje in interpretatie te zijn, ons schriftelijke Duits blijkt nog wel een cursusje te kunnen  gebruiken. Na de gebruikelijke preek nemen we toch als echte vrienden afscheid en is alles weer pais en vree.

Al met al een prachtige rivier die zeer de moeite waard is: zeer afwisselend water met behoorlijk veel vis, kortom een aanrader!

 

Robert van ‘t Voort

 

 

© Flyout 2010