Van Voor en door ...Vliegvissers !!!

Zeeforel in Denemarken: een taaie visserij!

Een vistrip op het Deense Funen levert meer op als vis, er worden ook trollen ( c.q. ) kabouters waargenomen, we dachten dat ze alleen in Noorwegen voorkwamen, nu moeten jullie niet denken dat de betreffende personen een slok op hadden, nèè niets is minder waar, want we waren broodje nuchter, straks meer hierover.

De visbelevenissen van Bram Kwak en Chris Zonneveld op het Deense Funen:


17 Oktober `99 gingen wij op pad met de auto om vanuit Nederland na 9 uur rijden ‘s avonds om ± 23.00 uur aan te komen in Denemarken met een temperatuur van - 6 gr. onder nul en lichte sneeuw op de weilanden en de wind waaide hard uit het Oosten met een kracht van 5/6 beaufort. Logisch dat de betreffende Fly Outers tegen elkaar zeiden: ‘Waar zijn we aan begonnen'. Na overnacht te hebben, zochten we ‘s ochtends een camping op om een hut te huren voor 4 dagen, dat was in het haven stadje Bogense.
18 Okt. Na een vergunning gekocht te hebben gingen wij naar stek 91 en stek 92 nabij Strib, ter informatie ik ben al een poosje lid van de Zeeforel Club Funen, zodoende heb ik een boekje van " 100 fijne Fuunse visstekken ", compleet met 12 kaarten waar de stekken op aan gegeven zijn, deze zijn ook op de plaatselijke VVV te koop.
Dus op de stek aan gekomen te zijn viste wij ondanks de harde wind, de stek af. Het resultaat een keer een aanbeet en verspelen, na ± 8 uur vissen kwamen we s`avonds om 7,30 uur aan in de hut.

Ondanks het slechte resultaat bleven we positief denken, want het is en blijft vissen.


19 Okt. Na onderling overleg, want er stond nog steeds een strakke oosten wind zouden we naar stek 1 bij Torreso gaan, deze staat bekend als de Beste stek van Funen daar aangekomen schrokken wij van de hoge golven die er stonden totaal onbevisbaar maar een zeer mooie kust met korte strekdammen. we besloten om via Odense naar de andere kant van Funen te rijden , en een stek uit de wind te zoeken. Maar ook eerst in Odense een bezoek te brengen aan de mooiste en de beste gesorteerde vliegviszaak van Europa ( zegt men ) GO-FISHING . Daar aangekomen, doet het onze stoutste dromen waar maken, je kan het raarste niet bedenken en ook materialen waar wij het bestaan niet van wisten was er te koop.
Beslist een bezoekje waard.
Daar vandaan op weg naar stek 80 naar Sonderby Klint ook een zeer mooie stek, na 5 uur, kilometers afgevist te hebben zonder resultaat en ook de andere vissers die er stonden vingen niets, gingen wij daarom naar volgende stek 85, bij de stek Wedellsborg aangekomen stonden op deze stek zoveel netten van broodvissers dat we in de auto stapten en door reden naar de volgende stek, stek 86 Fons Vig.
Daar kwamen we om 17.30 uur aan, we stapten in het water en na een kwartier vissen werd de eerste zeeforel gevangen dat gaf de burger moed. Na nog zo`n 2 uur gevist te hebben zonder resultaat nokte we af op weg naar onze hut.
20 Okt we besloten om weer te beginnen bij stek 86 want daar was vis gevangen doch na 3 uur vissen zonder resultaat en de wind was aangewakkerd naar windkracht 7 besloten wij naar stek 89 bij Middelfart te gaan daar stonden we redelijk uit de wind door een hoge klif met bomen de hengeldruk was wel groot daar, want we waren niet de enige die zo dachten. Na een paar uur
kwam de eerste vis boven,een geep.

We vingen er nog 5 bij, ook werden er 3 haringen ( je leest het goed ) gevangen en een gulletje, en dat met de vliegenhengel

Tevreden en voldaan ook al was het gèèn zeeforel gingen wij naar de hut we hadden eindelijk een leuke vangst.
De volgende dag 21 Okt. de laatste vis dag gingen we naar de zelfde stek, stek 89 we zouden hem eens flink raken. We stonden nog geen uur of daar trok Bram er een zeeforel uit even daarna had ik een geep te pakken, toen was het over, wat we wel in de gaten hadden na al die dagen vissen, dat je ook goed rekening moet houden met eb en vloed, dat bleek dus s`middags rond 5 uur, met kerend tij toen Bram zijn tweede zeeforel er uit haalde een half uur daarna haalde ik er in een kwartier tijd er 2 zeeforellen uit. Inmiddels was het al schemerig geworden toen wij geritsel in het struikgewas achter ons hoorden, er kwam een klein mannetje te voorschijn van hooguit ± 90 cm./100cm groot met een hengel van 2.70 m. op zijn schouder, op zijn hoofd een gebreid puntmutsje met een balletje er op en een neopreen waadpakje aan.

Nu hadden we al zo`n 10 uur in het water gestaan, zodat we tegen mekaar zeiden: "zouden we hallucineren of zo?

DIT BESTAAT TOCH NIET ECHT?"

Toen groette het mannetje met een Petri Heil, wij groetten terug. Zoals hij gekomen was verdween hij weer in het struikgewas om 100 m verderop te voorschijn te komen.
We zagen hem in het schemer het water in gaan en daar klom hij op een groot rotsblok om te gaan vissen. We begonnen te lachen en zeiden tegen elkaar: ‘tel dat hij een grote zee forel er aan krijgt wat dan?'. Maar goed het werd donker en we hebben hem niet meer gezien. In de hut aan gekomen maakte wij de de balans van onze vis trip op, conclusie; bij 38 vis uren de man van intensief vissen is de vangst 7 gepen, 3 haringen, 1 gulletje en 5 zee forellen niet slecht en dat ondanks 4 dagen harde tot stormachtige oostenwind in barre omstandigheden en ook een
kabouter/trolletje tegen komen dat is uniek.

Wij kunnen terug kijken op een geslaagde en -belangrijk-, gezellige week.

Met een goede terug reis en voor herhaling vatbaar, tot op de volgende clubavond. Trouwens, Bram zal de garnaal/octopus nimph in woord en beeld uitleggen op 2 november aanstaande.

Vis groeten van Bram Kwak en Chris Zonneveld.


(Noot van de redactie:
Wij allen kennen Chris en weten dat hij, in z'n uppie de polder afstropend, groooooooote vissen vangt. Waarbij wij dan denken: Onze Chris heeft zijn vergrootbril weer eens op. Dus denken wij: had Chris zijn bril niet verkeerd-om op toen hij de kabouter zag? En Brammetje dan? Was hij soms nuchter? Vast wel: vanwege de hoge Deense drankprijs!)

 

Flyout Nederland.

FlyOut het begin.

Inleiding Vliegvissen.

Zeeforel Funen.

Lekka Fischie.

Waar gebeurt 1.

Waar gebeurt 2.

Ierland.

Zeeforel Denemarken.

ijsselmeerhaai.

Worm of Brood.

Nagold 2010.

bosnie 2011.

EK Zweden 2014.